Ofrivilliga Vilodagar

Ibland vill inte riktigt kroppen det samma som hjärnan och hjärtat. I mitt fall blev det en förkylning som fick mig på fall och jag nu tillbringat två dagar liggande i sängen för att vila upp mig ordentligt. Ofrivilliga vilodagar som kroppen verkligen har behövt. Man ska inte underskatta vila, vilket vi många gånger gör. På gymet pratar vi om att träna hårdare när du är på plats, träna färre gånger. Mycket bättre muskelutveckling skulle var resultatet på många tränande.

Jag är en smula dålig på att vila ochh lyssna inåt, men jag jobbar på det. Idag blev det att organisera lilla dotterna garderob, sova en stund, dammsuga, några smörgåsar och därefter vila lite till. Matt är ordet för vad jag är, men imorogn är jag på G igen. Lite god mat med älskade maken samt ordentligt med vila gör alltid underverk - min medicin :-) Ha nu en skön dag vänner och njut av det fina, fina vädret!!

Mål

Att välja livsstil är inte det enklaste vi kan göra. Många människor kan inte välja livsstil, de är födda in i en viss och kommer inte ur den. Somliga vet inte om att valen i livet kan vara annorlunda.

Jag kommer i denna blogg fokusera på träning och hälsa, om att välja andra en ny vägg och göra ett liv hälsosammare val. Min väg, din väg och hur vi tillsammans skapar balans i livet.

Det finns många vägar att välja och en kollega till mig sa något vist. Man måste leva det livet man vill leva, inte önska att man levde det livet. Att man tar beslut och genomför de saker som är rimliga för just mig. Ingen människa är den andra lik så varför skulle träning fungera på samma sätt för alla? Vi kan gilla den samma träningen, men genomföra den på vårt egna sätt och för våra egna uppsatta mål.

Att välja mål och målbild verkar kanske ambitiöst då det handlar om en hobby, fritidsintresse eller ett måste. Dock är det viktigt för att veta vart vi vill komma. Om jag har som hobby att scrappa kort är mitt mål att göra dem påbörjade korten klara, då jag träna bör det kunna liknas med exempelvis att genomföra armhävningar på tå.

Sätt dig ner och fundera på:

1) Vilka mål du har med din träning?

2) Hur du tar dig ditt?

3) Varför du har dem mål du valt?

Skriv ner på ett papper som du kan se tydligt. Gör något relevant och mättbart för dig, sätt upp en tidsplan för dina/ditt mål och genomför en ’mätning’. Ta hjälp av en instruktör eller annan kunnig person för att genomföra det du önskar.

Att konkretisera för sig själv vad man vill ha ut från sin satsning vare sig det är en OS-medalj, smala midja, bättre betyg, högre lön eller vad som du önskar gör det enklare för dig att hålla sig till planen för att ta sig dit.

Lycka till!


Torskgratäng

Fiskgratäng

Torskblock
Potatis
Gul lök
Dijonsenap
Majonäs
Salt peppar
Smör
Ost

Skala potatisen och skär i 1*1 cm tärningar. Koka dem halvt klara.
Skala och hacka den gula löken. Fräs den i smör.
Lägg torsken i mitten av en smörad ugnsform.
Blanda Dijonsenap, majonäs, salt och peppar till en röra.
Blanda den stekta gula löken och den halvt kokta potatisen. Lägg runt torsken.
Lägg röran på torsken och strö ost över potatis- och lökblandningen.


Styrketräning

Styrketräning

Alla borde ägna två gånger i veckan åt styrketräning. Jag vill inte mena att man endast ska träna denna form av träning utan kombinera olika träningssorter. Man behöver stärka sina muskler för att göra ett bättre arbete i sitt dagliga liv.

Vanligt förekommande är de förutfattade meningarna om att man skulle bli stor, bullig och musklig av att styrketräna. Jo, det händer att just dessa saker sker med kroppen, men det tar tid och inte särskilt många lägger ner den tiden och dedikerad sitt liv till en liknande livsstil. Att träna två gånger i veckan med vikter bygger hälsosamt med muskulatur som ökar den dagliga förbränningen, ger en bättre, starkare och snyggare hållning vilket i alla fall jag tror ger bättre självförtroende.

Tränar man styrketräning två gånger i veckan tycker jag man ska träna hela kroppen vid dessa två tillfällen. Dock är det viktigt att ge kroppen 48-72 timmars vila efter träningspasset. Nu menar jag inte att du ska ligga ner och sova, utan att undvika styrketräning. Emellan styrketräningspassen passar det ypperligt att jogga, promenera, springa, cykla eller någon annan konditionsträning.

Hur ditt pass ska se ut beror på dina tidigare erfarenheter inom styrketräning. Vissa av oss föredrar maskiner, andra fria vikter, någon en blandning. På Actic ger styrketräningsinstruktörerna dig anpassade program efter dina önskemål och behov.

Passet startar med UPPVÄRMNING, därefter arbetar man igenom kroppens muskler med start av de största musklerna först för att arbeta mot de mindre - BEN, RYGG, BRÖST. I en uppstart där man aldrig tidigare tränat med vikter/motstånd innan räcker det med dessa muskelgruppen. Axlar, biceps (framsida arm), triceps (baksida arm) kommer med i flera olika övningar som man gör för de stora muskelgrupperna. Efter en tids tränande kan man lägga på fler övningar vilka är med specifika för de mindre muskelgrupperna.

Sist i programmet med maskiner/övningar lägger vi MAGE-träning. Detta för att vi vill ha en stark mage under alla andra övningar. Magen håller oss uppe och ger oss stöd för en perfekt hållning i den tunga träningen som det är tänkt att genomföra.

All träning med vikter skall vara tung. Du som tränande behöver kliva ur din bekvämlighets-zon och göra det en smula obehagligt i för både sinne och kropp. I efterhand skapar det en ’duktig-känsla’ och allt eftersom kommer du våga dig på tyngre och mer avancerade övningar.

 Lycka till med din styrketränings!


Njutning!

Sol och värme är i sig återhämtning och njutning för kroppen efter en lång och intensiv vinter likt den vi haft senast. Under gånga lediga dagar har jag återhämtat mig med att njuta av mina fina familj och den underbara solen. Jag gör det genom trädgårdsarbete och goda middagar samt socialt umgänge.

Balsam för själen, och jag hoppas att när vinterns kyla och mörker kryper på att jag kan ta fram lite ev den energi jag nu laddar upp med. Årets 365 dagar är alla unika, var dag bjuder på något speciellt och jag önskar att verkligen kunde spara på lite mer av det fantastiska som liver bjuder mig att njuta av.

Jag tror mig ha återfått balans inom mig efter förra veckans hektiska dagar så jag kan angripa den kommande veckan med hull och hår.

När jag pratar med mina kunder om viktnedgång och träning kan vi många gånger prata om den hårda faktan - mängd träning, antal set, totala summan vikter att lyfta, antal deceliter mat att ge kroppen. Vi pratar sällan om BALANS, välmåendet inom dig som är mer än viktigt för att nå dina mål. Hur just du hittar din balans är ovisst, men med all säkerht söker du den ständigt. Att lära sig beakta vad som gör gott för just den egna själen är en konst som sällan eller aldrig använda av människor. jag har många gånger tyckt att den religöse eller yoga-fanatiske individen är mer ån märklig. Jag har ändrat mig och jag är så stolt över det. Jag är precis lika märkligt, fast med min egen tro och mitt egent sökande efter BALANS. För jag TROR att vi alla söker just BALANS, dock är de föremålen för vägarna till detta som varierar.

Ikväll njuter jag av en stilla kväll och lägger lite mer energi på en hylla att spara till en regning dag. Dem kommer, det får man vara så säker på, och då är ett lager väldigt skönt att ha.


Mellanmål 2

Att äta ett gott mellanmål gör dagen både roligt och ett riktigt plus i energibanken. Jag ska ge dig lite förslag på goda, snabba, enkla och nyttiga mellanmål.


Keso och apelsin

Skala och skiva 1 styck apelsin i tärningar.
Blanda 1 dl Keso, tärnad apelsin och strö över kanel.

Ett mellanmål som smakar gott, ger energi, innehållergott om proteiner och smaksätts med lite god kanel som har en förmåga att minska sötsug.


Mellanmål 3

Att äta ett gott mellanmål gör dagen både roligt och ett riktigt plus i energibanken. Jag ska ge dig lite förslag på goda, snabba, enkla och nyttiga mellanmål.


Tonfiskröra

1 burk tonfik i vatten
2 dl kvarg*
0,5 dl majonäs
1/2 rödlök
1 dl hackad/skivad purjolök
salt
svartpeppar

Blanda samman allt i en burk och servera på ett knäckebröd eller i en avokado.
Förvaras i kylskåpet.


*(kvarg har ett högt proteininnehåll därav valet, det går fint med creme fraisch eller liknande om man önskar)

Mellanmål 1

Att äta ett gott mellanmål gör dagen både roligt och ett riktigt plus i energibanken. Jag ska ge dig lite förslag på goda, snabba, enkla och nyttiga mellanmål.


Smoothi (1 person)

1 dl Kvarg
1,5 dl Lättmjölk
0,5 dl Apelsinjuice
1 Banan
0,5 dl Blåbär/Hallon/Björnbär/Jordgubbar

Häll alla ingredienser i en mixer och kör till önskad koncistens.
Har man frysta bär är ett tips att mixa dem med mjölken först.

Gogging

Vem är det som pysslar med Gogging och vad är Gogging?

Gogging är en blandning mellan att gå och att jogga. Det går knappt snabbare än promenader eller gå men inte tillräckligt fort för att kalas jogging, löpning eller springa. Man kanske provar att jogga lite, sen går man lite... Mest stannar man i ett tempo mellan att gå och att jogga = Gogging.

När man kommer från promenerande motionär och kroppen önskar lite mer kliver man in i Gogging. Tempot ökar sakta, lusten finns och fötterna lämnar underlaget med ett jämnt tempo.

Gogging är roligt för dem som önskar bli löpare eller joggare. "Rom byggdes inte på en dag", vilket man behöver ha i beakt. Låt kroppen bestämma när det är dags att öka tempot.

Utrustning för Gogging är ett par skor, dock rekommenderar jag ett par löparskor vilka är anpassade för dem lite hårdare stöttarna kroppen utsätts för vid jogging/löpning. Trotts att Gogging ligger i en lite lättare nivå av träning/motion tycker jag man ska tänka på sina fötters (knä, höfter osv) hälsa och införskaffa bra utrustning anpassad för ändamålet. Sportaffärer har en varierat utbud med skor för olika fötter samt prisklasser och smaker. Prata med en skosäljare för att få ett par skor som passar just din fot och Gogging.

Lycka till med Gogging!


Mitt på dagen

Det är mitt på dagen och jag sitter ner i köket och slappar vid datorn. Jag har hunnit med en del småsaker denna dag och är nöjd med resultatet. Om någon timme är det dags för att börja jobba och jag passar på att njuta av lite ledig tid. Som alltid finns det en massa saker som man borde och måste göra, dock avstår jag just nu. Jag njuter av ett Mitt På Dagen-ögonblick. Radion på, datorn surrar, diskbänken är ren och jag mår bara fin, fint. Att lära sig njuta av livet är en livslång utmaning som man måste ge sig själv hän åt. Jag jobbar ofta på att få känslan av välbefinnande att stanna i kroppen konstant, att slippa jaga efter tillfredsställelse utan känna mig nöjd här och nu. Små saker som gör mig glad, som jag kan göra för mig själv - plocka in tvätten, diska eller vad det nu kan vara.

Mitt liv är nu, mitt på dagen lever jag precis så som jag vill göra. Äckligt positiv... Jo, det gör allt lite lättare! Ta hand om Er och njut av att du är du!


Promenaden

Promenaden är en fantastiskt motionsform som går att variera i oändlighet.

Den vanliga promenaden innebär ett par skor på fötterna och eventuellt en jacka på vid sämre väder. Den kan tas när som helst och ger frisk luft, rosor på kinden och allmänt välmående.

För den inbitan promenadentusiasten kanske det behövs lite mer utmaningar och då kan ett par stavar göra susen. Stavarna finns att köpa i sportaffärer eller dagvaruhandel. Då du fattar taget om staven skall armbågsleden vara 90 grader (underarm och överarm bildar ett rätt vinkel, dvs. 90 grader). Staven är då perfekt lång! Då du promenerar med stavar sätter du i staven framför dig och driver med armen framåt för att arbeta med överkroppen samtidigt du då får en lite högre fart med benen. Fördelar med denna promenadsort är att du hjälper balansen på traven och kan vi lite ostadigt underlag hålla ett högre tempo vilket resulterar i ett starkare hjärta.

Promenaden kan också göras med vikter i form av en liten hantel eller viktmachetter som fästs runt handleden eller runt fotleden. Ett motstånd placeras på de delar av kroppens om rör sig och promenaden får lite mer tyngd. Ett härligt sätt att utmana sig själv på.

PowerWalk är ett piggt och drivet ord som används för den promenadform då man har ett högre tempo och längre, starka steg på sin promenadrunda. Hjärtat får jobba ytterligare, vilket gör denna form till en utmärkt konditionstränare för den ovana motionären.

Då du promenerar sträck på dig, håll upp bröstet och tänk på en stolt hållning. Detta gör att vi aktiverar bålmuskulaturer och får ytterligare lite mer träning/motion på vår promenad.

Att promenera är ett enkelt sätt att röra på sig och du kan i princip göra det när som helst, själv eller ensam. Med eller utan redskap, det är endast du som bestämmer. Har du dock problem med knän, fötter, höfter eller liknande rekomenderar jag dig att göra en liten koll på dina fötter. Små hjälpmedel som nya sulor kan göra underverk för dina fötter. Sportaffärer eller affärer där man säljer anpassade skor är bra att börja söka runt hos.

Lycka till med din motion!

Välkommen till Håll Igång!

Hej,

Det är dags att ta tag i din BALANS i livet, mat, träning, sömn, social samvaror med mera.

Goda råd, recept, tips och trix landar under denna blogg.

Mia är det namn jag svarar till och jag ÄLSKAR allt som gör mitt liv värt att leva. Ledord i min vardag är BALANS och här tänkte jag ge en liten inblick i min vardag med två barn, man, skiftjobb, träning, vänner. Hur får man ihop det i livet och hur kommer man framåt...

Trevlig läsning och välkommen hit!!!

RSS 2.0